Etik på internet?
Att etik handlar om vad som är det rätta och hur man bör bete sig vet de flesta. Vad som däremot inte är så välkänt är internetetik. Hur man bör bete sig på internet. Problemet med detta är att internet är globalt, det finns över allt. Och över allt har man olika åsikter om vad som är etiskt korrekt att göra.
I Kina till exempel äter man hundar. Det anser de flesta människor i Sverige som oetiskt.
Så när någon i Kina lägger upp ett recept på nätet om hur man bäst tillagar en terrier kommer antagligen Anna från Sverige bli chockad när hon råkar hitta det i jakt på ett recept till dagens middag.
Det går inte att ha en gemensam åsikt om vad som är okej och inte när så många människor med så många olika kulturer är inblandade. Jag tror inte heller att det kommer bli någon sorts etik på nätet någonsin.
Det finns för många användare och för många sätt att komma undan regler och licenser.
Internet är laglöst. Även om vissa länder har lagar gällande hur man får använda internet så finns det alltid sätt att komma runt dom. Internetanvändarna ligger alltid minst ett steg före.
Att det inte finns några riktiga lagar är ett av de stora problemen med internet.
På grund av dess snabba utveckling har inte lagstiftarna hunnit med. Det tar lång tid att stifta en lag, och på den korta tid som internet har vuxit fram har det inte hunnits med.
Ett annat problem är att internet ständigt utvecklas. Det spelar ingen roll hur många lagar som stiftas.
Det kommer alltid finnas nya problem, nya lösningar och nya sätt att undkomma lagen.
Internet är, och kommer förbli, laglöst.