Vad är ergonomi?
Den enklaste definitionen av ergonomi betyder ordagrant läran om arbetet.
Ergonomi är alltså samspelet mellan människan och dess arbetsredskap. Det finns två olika sorters ergonomi, kraftergonomi och kognitiv ergonomi. Med kraftergonomi menas hur människan använder sina krafter och hur yttre krafter påverkar kroppen, till exempel när man utför tunga lyft. Kognitiv ergonomi handlar om människan och maskinen på det mentala planet, till exempel ljusförhållanden eller hur maskinens instrumentbräda uppfattas. Begreppet kognitiv ergonomi innefattar även samspelet med andra människor på arbetsplatsen.
Ergonomin innefattar alltså alla aspekter av en människa i arbete, både fysiska och mentala.
Idén med ergonomi är att använda kunskaper om teknik, biologi och psykologi för att få en så optimal arbetsmiljö som möjligt.
Den optimala arbetsplatsen
Det finns många riktlinjer att följa när man ska skapa en så ergonomisk arbetsplats som möjligt.
Många tror att det endast är viktigt med god ergonomi när man arbetar med stora maskiner och utför tunga lyft eller annat fysiskt ansträngande arbete. Detta är inte sant, det är precis lika viktigt med en bra arbetsplats för de som har stillasittande arbeten. Det är särskilt viktigt för de som utför många små upprepande belastningar på musklerna, till exempel de som arbetar vid dator. Nedan följer några exempel på hur en skrivbordsplats med dator bör ser ut.
- Datorskärm - Datorskärmen bör vara av god kvalitet och ha en skarp och kontrastrik bild, man skall inte behöva luta sig framåt eller anstränga ögonen mer än nödvändigt för att se tydligt. Överkanten på skärmen bör vara i nivå med ögonen, och skärmytan fri från ljusreflektioner.
- Huvudet - Man skall inte behöva vrida nacken eller böja huvudet framåt för att se skärmen, huvudet ska vara i en neutral position.
- Armar - Vinkeln mellan över och underarmarna bör vara 90 grader och underarmarna hålls vertikala. Armarna hålls så nära kroppen som möjligt. De bör stödjas på stolens armstöd som med fördel kan vara justerbara, både i höjden och i sidled. Bordet kan även användas som ytterligare stöd och det är därför bra att sitta så nära bordet som möjligt.
- Händer - Vid användning av datormus ska handen hållas i en så neutral och avslappnad position som möjligt. Musen skall vara ungefär rakt framför dig och handen skall inte vara vinklad åt något håll. Tangentbordet bokstavsdel skall även den vara rakt framför dig, och händerna bör inte heller vara vinklade åt något håll vid användning.
- Stolen - En bra stol är a och o när man jobbar vid en dator. Stolen skall vara höj- och sänkbar och med fördel ha armstöd. Armstöden skall i så fall även dom vara justerbara. Stolsitsen och stolsryggen ska gå att vinkla både bakåt och framåt. Stolen ska vara så djup att merparten av låren får plats och fötterna ska ha någonting att stödja på.
_________________________________________________________________________________________________
En förbättrad arbetsplats
Det finns några saker som kan förbättra arbetsplatsen och arbetsställningen.
Här nedan följer en lista på vad och syftet med dessa föremål.
- Musmatta och tangentbord med stöd för handloven - Dessa ger extra stöd och avlastning för händerna vid datoranvändning. De är billiga, lätta att införskaffa och finns i många olika utföranden, till exempel olika höjd, bredd eller material.
- Ergonomisk mus - Dessa finns i många olika utföranden, det är därför lämpligt att pröva flera innan man bestämmer sig för vilken som passar en bäst. En ergonomisk mus ser till att handen och armen är i den naturligaste positionen möjligt när du arbetar.
- Alternativ till möss - Det finns flera olika alternativ till en vanlig mus, till exempel en trackball, rollermouse eller en mousetrapper. Att variera mellan mus och andra styrdon ger variation och minskar risken för till exempel musarm.
- Justerbart arbetsbord - Ett bra arbetsbord är höj och sänkbart, tillräckligt djups då det finns plats att vila armarna på det när tangentbordet används. Det optimala bordet går att höja tillräckligt mycket så att man kan stå och jobba vid bordet.
- Stol med justerbara armstöd - En stol med reglerbara armstöd och rygg är i princip ett måste. Stolen ska ge bra stöd och armstöden skall gå att justera åt alla håll. Bra armstöd ger stöd och avlastning åt armar, axlar och nacke.
- Fotstöd - Når man trots sänkbara bord och stolar inte ned till marken med fötterna kan ett fotstöd vara en bra investering. De utgör en stor del av arbetsställningen och kan påverka resten av kroppen.
Här ovan är alltså en lista på saker man bör ha på en ergonomisk arbetsplats, vad som inte nämnt där är dock ljuset. Belysningen är en av de viktigaste delarna på en arbetsplats.
Ett felaktigt ljussatt rum kan leda till spänningar, ögonproblem och trötthet. Det finns några saker att ta hänsyn till när man ljussätter en skrivbordsplats.
- Ljuskällor - Dessa bör placeras så de inte bländar eller skapar reflexer. Datorskärmen bör placeras med kortsidan mot fönstret. Persienner eller gardiner som kan minska insläppet av ljus bör även finnas. Dock bör man akta sig för att dämpa ljuset för mycket, eftersom kroppen då utsöndrar melatonin som är ett sömnhormon, vilket gör oss tröttare.
- Reflektion - När ljuskällor placeras felaktigt kan de skapa irriterande reflektioner i datorskärmen. Dessa kan vara otroligt störande så det är i första hand riskerna för reflektion som skall styra var datorskärmen placeras. Även andra blanka ytor som kan reflektera ljus bör undvikas.
Musarm
Musarm beskrivs oftast som smärta eller stelhet i nacke, axlar, händer eller armar som orsakats av datoranvändning. Orsakerna till varför man drabbas av musarm varierar.
Det kan vara en av dessa orsaker eller en kombination av flera.
- Datortid - Spenderar man mycket långa sammanhängande perioder framför datorn är risken stor att drabbas av musarm.
- Ergonomi - Dålig ergonomi ökar belastningen på kroppen och därmed även riskerna för att skada sig.
- Arbetssituation - Är man väldigt bunden på arbetet och har svårt att påverka sin situation kan det öka risken. Även stress och stora prestationskrav kan göra en spänd.
- Livssituation - Är det någonting stressande i privatlivet kan det göra en spänd. Kan man inte slappna av får aldrig kroppen vila, den blir alltid belastad. Detta ökar risken för att få musarm.
- Individen - Alla ser vi olika ut och har olika förutsättningar. Man är olika mycket tränade, man har olika lätt för att bli stressad och spänd. Detta är saker som påverkar vår förmåga att utveckla musarm.
Märker man att man har drabbats av musarm bör man genast kontakta läkare eller sjukgymnast för en professionell bedömning. Men det finns en del saker man kan göra själv.
- Datortiden - Dra ned på datoranvändandet så mycket som möjligt. Det optimala vore förstås att sluta använda dator helt, men det är inte alltid så lätt.
- Slappna av - Gör avslappnande saker. Använd gärna en muskelsalva på de ömmande områdena.
- Motionera - Att röra på sig ökar blodflödet, men var försiktig med problemområdet och utför endast lätta rörelser med dessa kroppsdelar. Promenader eller joggingturer är bra. De kan även verka avslappnande.
- Belastning - Undvik att belasta den ömmande kroppsdelen.
________________________________________________________________________________________________
En musarm.
Pausa!
Människor är inte gjorda för att sitta stilla, ändå är det de flesta av oss gör merparten av vår tid.
På grund av den snabba teknologiska utvecklingen har inte människokroppen hunnit med.
Fler och fler människor får problem med till exempel nacken eller ryggen och antalet sjukskrivningar ökar. Dessa problem fanns inte alls på samma sätt för trettio år sedan.
Har man ett stillasittande jobb vid till exempel en dator jobbar kroppen statiskt, vilket den inte är van vid. Det är därför viktigt att man får så mycket variation i arbetet som möjligt. Här är några enkla saker man kan göra för att få just variation.
- Pauser - Korta pauser med jämna mellanrum gör stor skillnad. Det är smart att kombinera dessa med någonting man måste göra, kanske hämta posten eller gå på toaletten, då känns de naturliga och man är ändå produktiv. Att ta pauser är precis lika viktigt när man sitter vid datorn hemma. Det är viktigt att man kommer ihåg att göra det, även om den är lätt att glömma när man är mitt uppe i nånting.
- Stretching - Att stretcha kroppen då och då är jättebra. Det skapar variation för muskelcellerna och det kan ha en uppiggande effekt och gör att du kan koncentrera dig bättre. Tillfällen då man kör fast eller måste fundera på någonting är perfekta tillfällen att stretcha på. Olika förslag på bra stretchövningar finns på den här hemsidan.
- Stående arbete - Har man ett höj och sänkbart bord är det bra att variera arbetet med att stå upp och jobba ibland.
- Varierad mus-placering - Att byta sida på datormusen skapar variation och stimulerar även den andra armen. Genom att växla "mushand " minskar risken för till exempel musarm.
- Tangentbordskommandon - Att använda kortkommandon kan minska antalet knapptryckningar och därmed belastningen på kroppen. Det kan vara svårt i början men det kan i slutändan göra arbetet effektivare.
Alla människor är olika och dessa är inga direkta regler som måste följas, men de är bra att använda som utgångspunkt. Man kan sedan använda sin egen fantasi och anpassa dessa till vad som passar bäst för varje individ.
Variation är bra.
Etik på internet?
Att etik handlar om vad som är det rätta och hur man bör bete sig vet de flesta. Vad som däremot inte är så välkänt är internetetik. Hur man bör bete sig på internet. Problemet med detta är att internet är globalt, det finns över allt. Och över allt har man olika åsikter om vad som är etiskt korrekt att göra.
I Kina till exempel äter man hundar. Det anser de flesta människor i Sverige som oetiskt.
Så när någon i Kina lägger upp ett recept på nätet om hur man bäst tillagar en terrier kommer antagligen Anna från Sverige bli chockad när hon råkar hitta det i jakt på ett recept till dagens middag.
Det går inte att ha en gemensam åsikt om vad som är okej och inte när så många människor med så många olika kulturer är inblandade. Jag tror inte heller att det kommer bli någon sorts etik på nätet någonsin.
Det finns för många användare och för många sätt att komma undan regler och licenser.
Internet är laglöst. Även om vissa länder har lagar gällande hur man får använda internet så finns det alltid sätt att komma runt dom. Internetanvändarna ligger alltid minst ett steg före.
Att det inte finns några riktiga lagar är ett av de stora problemen med internet.
På grund av dess snabba utveckling har inte lagstiftarna hunnit med. Det tar lång tid att stifta en lag, och på den korta tid som internet har vuxit fram har det inte hunnits med.
Ett annat problem är att internet ständigt utvecklas. Det spelar ingen roll hur många lagar som stiftas.
Det kommer alltid finnas nya problem, nya lösningar och nya sätt att undkomma lagen.
Internet är, och kommer förbli, laglöst.
Fildelning och Ipred
På internet finns det tillgänglig information om vilket ämne och område som helst.
Denna information går att ladda ner och förvara i användarens system. De flesta människor tror att när nånting är publicerat på internet så blir det automatiskt allas rätt att använda denna fakta och den får därmed användas hur som helst. Detta är ett problem då denna fakta kan missbrukas och användas mot upphovsmannens vilja. Kanske tar man en bild som någon annan har gjort, från dennes hemsida, lägger upp den på sin egen och påstår att det var en själv som skapade den.
Detta är ändå i relativt liten skala, och gör inte så värst mycket skada, jämfört med andra siter.
Hemsidor som The Pirate Bay låter användarna ladda ned, sprida vidare och använda information utan någon som helst hänsyn till upphovsmännen. Varje dag laddas flera tusentals piratkopierade filer ned. Bakom alla dessa filmer, böcker och låtar som laddas ned finns det regissörer, skådespelare, författare, artister och producenter som har kämpat hårt med sina verk.
Självklart förtjänar de betalt för sitt arbete. Istället anser människor att det är deras rättighet att få titta på film och lyssna på musik gratis. Tänk om folk skulle sluta betala för sig på restauranger och i mataffärer eftersom de anser att de har rätt att äta mat gratis. Det fungerar inte. Bara för att de har ett jobb i underhållningsbranschen betyder inte det att de inte ska få betalt.
Nerladdningen av piratkopierat material ökar hela tiden, fler och fler får upp ögonen för hur "toppen" det är med gratis film. Även om det finns regeringar och människor som försöker stoppa det.
I Sverige har vi Ipred-lagen. Den går ut på att svensk domstol ska kunna kräva information om abonnenter från internetleverantörer. Detta för att lättare få tag på och stoppa illegala fildelare.
Det finns två olika sorters fildelare.
De stora hajarna som sprider vidare tusentals filmer, musik och program varje dag, till tusentals människor. Dessa människor är lite som datorhackers, de ligger alltid steget före. De vet hur de ska göra för att bli osynliga på nätet och omöjliga att spåra. Det finns ingen chans att de blir avskräckta av någon lag.
Sen har vi de vanliga människorna, kollegorna, klasskompisarna, grannarna.
De som laddar ner för eget bruk. De som gillar att ha en ny film att kolla på söndagarna eller en ny skiva att lyssna till när de lagar mat. De som laddar ner i små skalor. De som skulle bli avskräckta av en lag som Ipred. De var de som blev avskräckta av Ipred.
När lagen först trädde i kraft minskade mängden internettrafik, och detta höll i sig ett tag.
Folket var avskräckta. Hoten om stora böter och domstol hade påverkat folket. Men tiden gick och ingenting särskilt hände. Visst fanns det fall och människor blev straffade, men det var alldeles för få.
Snart började de vanliga människorna ladda ner igen.
Datortrafiken gick upp och allt var som vanligt igen.
Problemet är alltså att även om det finns straff så är de antingen för låga eller för enkla att komma undan. Risken att åka fast är för liten för att folk ska sluta. Om riksdagen verkligen vill få bukt på problemet med illegal nedladdning måste de ta i med hårdhandskarna. Fler människor måste straffas och böterna måste bli högre. De borde prata mer om illegal fildelning och kanske ha lite reklamkampanjer, ungefär som IQ, som vill minska användningen av alkohol. Något sånt tror jag skulle nå ut till fler människor och därmed även få dem på andra tankar gällandes fildelning.
Vad är ett datorvirus?
Ett datorvirus är ett program som kopierar sig själv till tillgängliga lagrade program på din dator. De kan på så sätt liknas vid biologiska virus eftersom de "smittar". Syftet med datorvirus varierar.
Vissa virus är skadliga, medans andra bara har en rolig effekt. Nedan är en lista på olika virus och andra oönskade program.
- E-mail virus - Ett virus som finns i bilagor i e-postmeddelanden. De kopierar sig genom att automatiskt skicka kopior av mejlet till alla i din adressbok. Vissa av dessa utan att mailet ens har blivit öppnat.
- Trojansk häst - En trojans häst är ett datorprogram. De fungerar på så sätt att de utgör sig för att vara ett program, till exempel ett datorspel, men egentligen är det något helt annat. Trojanska hästar ger främmande personer tillgång till datorn. De kan stjäla personlig information, till exempel lösenord och kontonummer. Trojaner är svåra att upptäcka och när de väl finns där är de mycket svåra att få bort.
- Maskar - En mask kan sprida sig utan att smitta filer. De sprider kopior av sig själv via nätverk och internet. Till skillnad från andra virus försöker inte maskar göra så mycket skada som möjligt utan de försöker istället sprida sig till så många datorer som möjligt.
_______________________________________________________________________________________________
Datorvirus
Hur skyddar man sig?
Skydd mot datorvirus handlar i första han om tre olika saker, att förhindra, upptäckta och återställa.
För att förhindra att man får ett datorvirus finns det flera olika saker man kan göra.
- Ett antivirusprogram - Ett bra antivirusprogram är något som alla datorer bör ha. Det är det mest grundläggande skyddet mot virus. Antivirusprogram söker efter, tar bort eller reparerar filer som har skadats av virus.
- Brandvägg - En maskinvara eller programvara som kontrollerar informationen som skickas till en dator från internet eller ett nätverk. Den blockerar eller tillåter sedan informationen att passera beroende på vad det är och vad brandväggen är inställd på.
- Kontrollera e-mailen - Undvik att öppna oväntade e-mail, särskilt de med titlar på ett annat språk. Skulle din mamma verkligen döpa ett e-mail till dig "Look at this funny clip I found" till exempel? Kom ihåg att e-mail virus skickas ut utan avsändarens vetskap.
- Kontrollera chattmeddelanden - Var lika misstänksam mot konstiga chattmedelanden som mot mejl. Meddelanden med länkar som ber dig att kolla på nånting, kanske en rolig bild, är med stor risk ett virus. Att fråga personen om det verkligen var de som skickade meddelandet är bra att göra innan man klickar på länken.
- Skicka aldrig kontonummer till någon - Ibland kan man få mail med snyfthistorier eller löfter om stora lotterivinster. Gemensamt för dessa typer av mail är att de ber om kontonummer. Antagligen så de kan länsa kontot. Maila aldrig ett kontonummer till någon, särskilt inte en främling.
Hur upptäcker man att man har virus?
Det bästa sättet är att regelbundet skanna av datorn med hjälp av ett antivirusprogram (om man har ett sådant) eller med en gratistjänst som Microsoft Security Scanner. Dessa söker igenom datorn och tar bor eller inaktiverar de virus de hittar. Men det finns även andra saker som kan indikera att man har ett virus
- Datorn kommunicerar - Det dyker ofta upp fönster med olika meddelanden om olika saker. Kanske vill den att du ska gå in på någon hemsida eller köpa ett nytt antivirusprogram.
- Hastigheten - Om datorn plötsligt blir mycket långsammare finns det en risk att den är infekterad. Datorn kan vara långsam även utan virus men då brukar den bli långsammare med tiden, inte över natten.
- Internet - Är det svårt att koppla upp sig mot internet eller går det väldigt långsamt? Då är det antagligen ett tecken på att datorn har virus. Om det inte är routern eller bredbandsleverantören som är problemet.
- Urkopplat antivirus - Antivirusprogrammet och brandväggen har blivit urkopplade, men det var inte du som gjorde det. Då är det antagligen ett virus som ligger bakom
________________________________________________________________________________________________
Återställning
Har man ett bra antivirusprogram tar de oftast bort viruset. Annars kan man använda gratistjänster såsom Microsoft Security Scanner. Dock bör man se upp vid användandet av gratistjänster.
Alla gör inte det dom lovar och det är bäst att söka reda på lite fakta och omdömen om någonting innan man använder det på sin dator.
Lyckas inte antivirusprogrammet ta bort viruset kan de ofta åtminstone avaktivera det. Går inte det är man ganska körd och måste antagligen köpa en ny dator.
Om man inte vill fortsätta använda den infekterade det vill säga.